Foto-medewerker-tijdens-bedrijfsweekend-buiten

Ontmoet het team: Technisch Consultancy

De term “Technisch Consultant” klinkt behoorlijk abstract. Ben je dan een Developer? Of alleen een Consultant? Of allebei? In deze blog legt Roel je precies uit wat hij doet bij Technisch Consultancy!

Bekijk ook de andere ‘Ontmoet het team’-blog, bijvoorbeeld van Consultancy. 

Hoe word je Technisch Consultant bij Visma | ProActive?

“In 2019 ben ik als stagiair begonnen bij Customer Success,” vertelt Roel. “Daar was ik toen vooral bezig met data-analyse en -visualisatie. Toen ik dat project had afgerond, ben ik part-time aan de slag gegaan bij Technical Consultancy. Daar heb ik geholpen met het opzetten van OCI-koppelingen en het oppakken van klantvragen. Heel iets anders dan bij Customer Success, maar het leek me een mooie uitdaging en er was een concreet aanbod. Ik wilde graag wat dingen bijleren en dit was daar een goeie kans voor. Ook mijn eindstage heb ik als ProActivian afgerond. Toen heb ik gekeken naar de mogelijkheden om onze inkoopsoftware te verbeteren. Inmiddels ben ik al sinds 2022 full-time in dienst als Technisch Consultant, tegenwoordig zelfs in mijn eentje.”

Wat doet een Technisch Consultant?

Roel gaat verder: “Als part-timer deed ik vooral de kleinere klusjes die technisch gezien iets minder uitdagend waren. Ik moest het ook allemaal nog een beetje leren. Destijds kreeg ik heel concreet opdrachten en had ik een directe leidinggevende. Nu ik alleen ben en full-time werk, ben ik zelfstandiger en heb ik ook meer taken en verantwoordelijkheden (en ook iets meer diversiteit). Bijvoorbeeld:

  1. Ik heb ownership over alles wat met OCI (Open Catalogue Interface) te maken heeft (Ze noemen me niet voor niets de OCI-guru, of OCI-goeRoel).
  2. Ik programmeer scripts zodat klanten periodiek worden voorzien van data-overzichten.
  3. Die data-overdrachten optimaliseer ik ook.
  4. En ik zet SSO-koppelingen op voor klanten, zodat inloggen in de Spend Cloud nóg eenvoudiger is.
  5. Daarnaast ondersteun ik de Data Department nog twee dagen per week.
  6. Ik heb mijn eigen ticket desk, waar ik klantverzoeken en vragen op technisch gebied oppak.
  7. En hier en daar zet ik met programmeren nog wat dingen in elkaar.
  8. Verder probeer ik de Consultants zo veel mogelijk te ondersteunen door de wat technischere werkzaamheden op me te nemen.

Ik doe dus aan de ene kant veel technische dingen, maar ik heb ook veel contact met mensen (collega’s en klanten). Ik begin mijn dag gemiddeld met een dagstart bij Consultancy, dus elke ochtend spreek ik Team Building. Dan bespreken we wat we die dag gaan doen, dingen waar we tegenaan lopen, dingen waar we hulp bij nodig hebben. Dat is heel fijn. Daarnaast heb ik regelmatig meetings met klanten en OCI-leveranciers, maar ook met collega’s. Ik heb nooit dagen waarop ik niemand spreek, dus dat is leuk. Dit bij elkaar zorgt voor veel variatie in mijn werk, ondanks dat ik voor de meeste opdrachten “dezelfde trucjes” kan toepassen en dat dit me steeds makkelijker afgaat.”

Wat maakt het werk van een Technisch Consultant leuk?

“Mijn technische taken vind ik over het algemeen leuker, omdat het uitdagender is,” zegt Roel. “Programmeren is iets dat ik mezelf in de afgelopen tijd met ondersteuning heb aangeleerd, dus dat is heel tof. Maar ik waardeer het ook om in gesprek te gaan met klanten die veel technische kennis hebben. Het is superleuk om samen met die mensen naar een oplossing te zoeken voor een bepaald probleem. Het is extra belonend als je lang met een probleem bezig bent en je uiteindelijk iets nieuws probeert dat blijkt te werken. Diversiteit is ook zeker iets wat het werk leuk houdt. Daarnaast zit er nooit een limiet op je technische kennis, dus ik heb het gevoel dat ik elke dag weer wat bijleer.”

Hanteer je als Technisch Consultant een bepaalde werkwijze?

Roels persoonlijke instelling is: ‘niet lullen, maar poetsen’. “Ik ben niet echt een prater en vestig niet graag aandacht op mezelf, omdat ik “gewoon” mijn ding doe. Het is allemaal niet zo speciaal, denk ik dan. Maar als ik het er met mensen over heb, zijn de dingen die ik maak en doe eigenlijk best wel cool.”

“Iets wat ik bijvoorbeeld wel noemenswaardig vind, is het migratieproject dat we in 2023 hebben afgerond,” legt Roel uit. “Toen ik fulltime begon in 2022, werd ik een beetje voor de leeuwen gegooid, midden in dat enorme migratieproject. Dat viel buiten mijn normale takenpakket en ik moest het project ook gelijk coördineren. Dat had ik nog niet eerder gedaan. Ik plande de migraties in, zette de koppelingen (SSO, SCP etc.) op voor klanten, onderhield het klantencontact, vroeg benodigde certificeringen op en acteerde als er een migratie niet helemaal volgens plan verliep. Ik had nog nooit een dergelijk project op zo een manier ‘begeleid’, en uiteindelijk is het toch gelukt om alle klanten te migreren. Daar ben ik enorm trots op.”

Hoe ervaar je die samenwerking met ProActivians nu in je dagelijkse bezigheden?

Bijvoorbeeld de collega’s van Support en Consultancy doen vaak een beroep op Roel. “Ik werk veel samen met Support op gebied van OCI-koppelingen. Ik ondersteun ze bijvoorbeeld als ze technische vragen van klanten krijgen waar ze niet uitkomen. Ook doe ik opdrachten voor Consultancy, bijvoorbeeld door implementatietrajecten te ondersteunen of complexe data-overzichten, queries en maatwerkscripts te maken. Dat ervaar ik altijd als heel gezellig, juist ook omdat ik zoveel dingen op eigen houtje doe.”

Hoe zou jij de sfeer binnen Visma | ProActive omschrijven?

Als je Roel naar zijn favoriete herinnering vraagt, kan hij niet één specifiek iets noemen. “De maandelijkse feestjes zijn altijd supergezellig. Het jaarlijkse bedrijfsuitje van vorig jaar was echt top. Ik kijk nu al uit naar de volgende. En ook de interacties met collega’s op kantoor, de flauwe grappen, dat waardeer ik. Hetzelfde werk zou bij een ander bedrijf lang niet zo leuk zijn. De gezelligheid, flexibiliteit en vrijheid die ik krijg, dat zorgt ervoor dat ik hier graag werk.”

Benieuwd hoe het is om met Roel samen te werken?

We zijn altijd op zoek naar collega’s! Roel zie je sowieso tijdens de vrijdagmiddagborrels, de gezamenlijke lunch op kantoor en het bedrijfsweekend. Bekijk vooral de vacaturepagina en wie weet spreken we je binnenkort. Meer van de sfeer van Visma | ProActive kun je proeven op de ProActivians Instagramaccount.

Visma-ProActive-Kantoor

Lijkt het jou wat om met Roel te werken?

Vergeet dan niet een blik te werpen op de Visma| ProActive vacatures! Op kantoor kom je hem sowieso tegen. Ben jij er de volgende ExGezVrijMiBo bij?

Benieuwd naar de openstaande vacatures?

Bekijk alle opties op de vacaturepagina. We spreken je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *