developmentteam-goal-diggers-compleet

Ontmoet het team: Developmentteam Goal Diggers

Benieuwd hoe het er bij Visma | ProActive Development aan toe gaat? Team Goal Diggers vertelt je graag meer! Zij werken met veel plezier aan de modules Inkoop en Contractmanagement.

Scrum master Stefan (links op de foto) streeft ernaar om alles als een team te doen in plaats van een groepje individuen. “We proberen te zorgen dat geen individu over alle kennis beschikt. Die kennis moet verspreid zijn over het gehele team. Ook in meetings met stakeholders betrek ik teamleden altijd. We overleggen, maken als een team beslissingen en pakken problemen ook als team aan. Zo kunnen we echt mooie resultaten behalen.” Die nauwe samenwerking is precies wat developer Erik zo fijn vindt aan werken met Stefan. “Ik voel me echt gehoord. Het is leuk dat ik kan meedenken over het scrum proces en dat we elkaar als team een stap verder brengen.”

Wat maakt developmentteam Goal Diggers anders?

Team Goal Diggers is een mix van ProActivians in Nederland en Sri Lanka. Er is balans tussen senior developers en juniors, zodat iedereen van elkaar kan leren. “Daardoor krijgen mensen echt een boost en dat is heel tof om te zien,” volgens Stefan. Het team is nog vrij nieuw. De collega’s waren er al, maar de samenstelling is nieuw. Dat maakt het werk extra uitdagend. “Het is nog even wennen, maar door te stroomlijnen blijven we verbeteren. De groei in development zelf is daardoor heel tastbaar.” 

Die uitdaging met collega’s in opleiding merkt Erik ook, “maar het is juist leuk om mensen een stap verder te brengen. Er is behoefte aan senioriteit en ervaring, dus het is mooi dat ik daar een rol in kan nemen, dat ik mensen bijvoorbeeld kan behoeden voor veelgemaakte fouten en valkuilen. Het is juist prettig dat mijn expertise zo wordt gewaardeerd. Als ik een training of presentatie geef, zijn collega’s altijd dankbaar en doen ze echt wat met de kennis.”

Samenwerken op afstand

Het valt Erik erg mee hoe anders het is om met collega’s in Sri Lanka te werken. “Natuurlijk heb je te maken met het tijdsverschil en dus ook het verschil in werktijden. Dat is soms uitdagend. Cultuurverschil is gelukkig geen probleem. Alle ProActivians trekken hun mond gewoon open en geven hun mening. Ook gaan de collega’s in Sri Lanka goed samen met een platte organisatie zoals Visma | ProActive.”  

Stefan: “Het is wat lastiger om de verbinding te houden met collega’s in Sri Lanka. Daarom doe ik wel echt mijn best om veel met ze te bellen om bij te kletsen, een beetje gek te doen en te lachen. Ik vind het belangrijk om de lol erin te houden in mijn team. Wat ik bijvoorbeeld een keer gedaan heb, is voorstellen om spelletjes te doen tijdens een meeting. In de retrospective meeting kijken we namelijk naar hoe dingen zijn verlopen. Als alles uitzonderlijk goed is gegaan, waarom zou je dan niet de tijd nemen om dat samen te vieren? Dat soort momenten zijn juist heel belangrijk. Zeker wanneer het lekker gaat, moet successen vieren bovenaan het prioriteitenlijstje staan. Ik maak er dan ook een punt van om stil te staan bij leuke feitjes. Het is een kleine moeite om een complimentje te delen in de bedrijfschat.”

Die ‘human touch’ merkt Erik ook op. “Visma | ProActive is echt een mensenbedrijf. Developers komen jong binnen en blijven lang hangen voor een reden. Mensen staan bovenaan de prioriteitenlijst. Ook als je wat minder lekker in je vel zit, wordt daar op een hele flexibele en royale manier mee omgegaan en dat is fijn. Je krijgt de ruimte om te communiceren wat je prettig vindt en hoe je graag werkt in plaats van dat het alleen maar over KPI’s en andere cijfers gaat.”

Wie werken er binnen developmentteam Goal Diggers?

Stefan is zoals veel ProActivians via via binnengekomen. “Een van onze andere developers, Ralph (midden op de foto), heeft me aan deze baan geholpen. Ik ben ooit bij Visma | ProActive begonnen met het schrijven van automatische testen voor de software. Daarna ben ik de software zelf gaan testen.” 

Erik had al wat meer ervaring voordat hij bij Visma | ProActive binnenkwam (ook op aanraden van een kennis). “Het leukste aan development vind ik het puzzelen. Ik denk graag na over hoe we oplossingen kunnen bedenken binnen wat er al staat. Techniek is makkelijk als je met een Greenfield project werkt, omdat je dan alles kunt maken wat je wilt. Maar natuurlijk hebben we in het ontwikkelen van de Spend Cloud te maken met kaders en dat maakt het werk uitdagend.” 

Die uitdaging heeft Stefan ook ervaren in het ontwikkelen van zijn vaardigheden. “Hoe meer ik codeerde, hoe meer ik leerde over programmeren. Ik vond echt mijn draai in een functie waarin ik mijn eigen ideeën kwijt kon. Langzaam kreeg ik steeds meer kennis van de Spend Cloud en kon ik tickets gaan oppakken. Zo heb ik me doorontwikkelt tot developer en zelfs tot scrum master. Het is niet ongebruikelijk dat ProActivians vanaf tester doorgroeien tot bijvoorbeeld developer. Mooi om te zien hoe Visma | ProActive open staat voor het doorontwikkelen van je kwaliteiten.”

Stefan is inderdaad zeker niet de enige ProActivian die zich bij Visma | ProActive ontwikkelt heeft tot developer. Via het ‘Make It Work’-programma hebben we developer Wesley bijvoorbeeld aangenomen. Dan kijkt die begeleiding eerst naar wat je kunt. Daarna solliciteer je en checkt je of er op persoonlijk vlak een match is met het bedrijf waar je gaat werken. Bij dat bedrijf ga je dan een leertraject in. Uiteindelijk heeft Wesley in de taal leren programmeren waar wij bij Visma | ProActive mee werken, zodat hij soepel kon integreren. Denk ook aan Marloes die een snelcursus heeft gedaan voordat ze bij Visma | ProActive in dienst kwam. Of aan Helen uit Sri Lanka. Daar is Stefan toevallig het meest trots op.

Waar ben je het meest trots op?

Stefan: “Het leukste aan mijn functie als scrum master is teamgenoten steeds naar een hoger niveau helpen. Ik vind het gaaf om te zien hoe we samen mijlpalen bereiken nadat mensen zich bijvoorbeeld door een gebrek aan kennis heen worstelen. Coaching is een van de favoriete onderdelen van mijn functie. Helen is daar een goed voorbeeld van. Ze was tester en wilde graag developer worden: zelf aan issues werken, problemen vinden en oplossen, samenwerken met senior developers. We hadden een behoorlijk ambitieus doel gesteld om dat in zes maanden te bereiken en het is gewoon gelukt! Het is supergaaf dat ik daaraan heb mogen bijdragen. Ik ben vooral heel trots op Helen zelf, dat zij het met haar enthousiasme en energie gehaald heeft.”

“Het belangrijkste in mijn werk vind ik het om mensen, het team en het bedrijf verder te helpen. Dat is mijn grootste drijfveer,” vult Erik aan. Hij is dan ook het meest trots op projecten die een grote impact hebben op de Spend Cloud en de manier waarop we ontwikkelen. “Het project waar ik nu aan werk, maakt processen voor de developers veel inzichtelijker. Het is leuk dat ik mijn ervaring kan toepassen, dat ik impact heb, en dat het bedrijf een stap verder komt. Ik voel echt dat mijn werk meerwaarde heeft en daar ben ik trots op.”

Waarvoor kom jij je bed uit?

“Aan de ene kant waardeer ik het heel erg dat ik als scrum master teamleden kan begeleiden en kan helpen ontwikkelen,” vertelt Stefan. “Aan de andere kant kan ik nadenken over het verbeteren van teamprocessen en workflows optimaliseren. Het programmeren zelf is leuk, maar dat stapje optimalisatie en lekker met mensen kletsen is voor mij nog leuker. Vroeger hield ik niet van verandering. Daardoor snap ik het wel als mensen niet zitten te wachten op een andere workflow. Juist omdat ik dat perspectief begrijp, kan ik mensen erin mee krijgen. Ik overleg veel en laat zien wat er mogelijk is. We geven elkaar constructieve feedback en blijven daardoor verbeteren. Het stukje coaching maakt mijn functie alleen maar leuker.” 

Het leukst aan Eriks werk is “op hoog niveau met architectuur van de software bezig zijn. Vandaar ook mijn rol in de Architecture Guild. In de Testing Guild kan ik trouwens ook mijn ervaring kwijt. De andere guildies zijn hongerig naar mijn expertise, dus er wordt echt naar mijn input geluisterd. Dat is heel leuk. Ook als iemand een goed weerwoord biedt, kan ik dat waarderen, omdat je met diepgang over development praat.”

Wat doen de Goal Diggers in hun vrije tijd?

Stefan en Erik spelen buiten werktijd graag Counter-strike samen. Ook Dungeons en Dragons speelt een grote rol in hun vrije tijd. Stefan: “Ik ben competitief en gek op spelletjes. Ik denk graag tactisch na en probeer de meest efficiënte manier om te winnen uit te vogelen. Daardoor is het voor anderen soms minder leuk om samen met mij iets te spelen haha. Coöperatieve spellen of simpele spellen gebaseerd op geluk werken in dat geval het beste. Daarnaast speel ik bijvoorbeeld ook graag Magic the Gathering met collega’s Diogo en José of Dungeons en Dragons met diverse ProActivians.” Daar is Erik er een van. 

“Vroeger had ik de tijd om voor een potje D&D een heel terrein voor te bereiden, maar nu ik een jonge dochter heb, breng ik natuurlijk veel tijd met haar door. Dungeon Master (spelbegeleider) zijn doe ik nog steeds graag! Daarnaast vind ik het leuk om met home automation bezig te zijn en kijk ik graag films.”

Interesse in een potje D&D met Stefan en Erik?

Bekijk de vacaturepagina om te zien of er een developer vacature tussenzit die je past! Dan gaan we graag met je in gesprek. En vergeet niet een blik te werpen op de andere ‘Ontmoet het team’-blogs

Lijkt het jou wat om met Stefan en Erik te werken?

Vergeet dan niet een blik te werpen op de Visma| ProActive vacatures! Tijdens spelavonden en evenementen kom je ze sowieso tegen, op welke afdeling je ook werkt.

Ben jij of ken jij onze toekomstige collega ProActivian?

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.